Motonet logo
Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Medlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köpMedlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köp
Alla artiklar

Tips inför vårens båtunderhåll

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2024-04-08.

(Uppdaterad 2024-04-09)

Med ett grundligt och noggrant underhåll av din båt på våren kan du säkerställa att båten hålls i gott skick och att den kommande båtsäsongen blir bekymmersfri. Det är en bra idé att låta serva båten i god tid innan den ska sjösätta så att du har tid på dig för åtgärder om något oväntat skulle upptäckas under servicen.

Det finns många underhållspunkter på båten, men om båten har skötts väl behöver många punkter bara kontrolleras. Genom att noggrant gå igenom alla punkter kan du sätta din cruiser i vattnet och njuta av båtsäsongen utan bekymmer.

Underhållspunkter för skrovet

Det årliga underhållet innefattar att tvätta och skydda båten mot yttre påverkan. Får båtar tillverkade i höghållfast plast är det också bra att polera skrovet då och då. Vatten, ett rengöringsmedel anpassat för skrov och en mjuk borste är oftast allt som behövs för att tvätta båten. Att använda en högtryckstvätt underlättar arbetet. Tänk på att inte tvätta båten i direkt solljus och att tvätta en sida i taget så att tvättmedlet inte hinner torka in. Tvätta båten uppifrån och ned så rinner tvättmedlet ner över smutsen och får verka längre. Det finns speciella rengöringsmedel för att ta bort missfärgningar orsakade av vattenlinjen. Om ytan har blivit matt kan man använda ett medel med polish i för att återställa glansen.

Båtvax polerar och skyddar båtens ytor då det bildar en vattenavvisande yta. Använd en ren polerduk och applicera vaxet på en ren, torr yta i en cirkulär rörelse ett litet område i taget. När vaxet har torkat och en gråaktig matt yta har skapats, polerar du området med en ren trasa.

För att uppnå bästa möjliga glans och skydd bör man använda både ett rengörande vax som start för att sedan avsluta med ett lager skyddande vax. En polermaskin kan användas vid vaxning men flytande vaxer är i regel lätta att arbeta med för hand.

Underhåll av båtens kapell och interiör

Kapellet är en väsentlig och värdefull del av din båt så det är värt att vårda det ordentligt. Tvätta kapellet noggrant och behandla det med ett impregneringsmedel avsett för båtkapell. Det vattenavvisande impregneringsmedlet håller kapellet vattentätt gör det lätta att hålla rent under hela säsongen. Båtens interiör bör dammsugas och torkas noggrannt efter vinterförvaringen.

Teak och andra trädelar

Trädelar, framförallt på båtens utsida behöver regelbundet underhåll. Det vanligaste träslaget som används till båtar är teak som tål tuffa förhållanden. Teak används ofta även till trädgårdsmöbler för dess hållbara egenskaper. Försummade teakytor kan bli ett verkligt problem så håll efter de noga inför varje säsong.

Kontroll av anordernas skick

Anoden, även kallad offermetallen, har som funktion att skydda de delar som är under vattenytan på en båt och förhindra korrosion. Anoder tillverkas vanligtvis av zink eller magnesium, ädelmetaller som i regel är mindre ädla än den metall som den ska fästas vid. Olika anoder lämpar sig bäst för olika vattens salthalter:

  • Magnesium - Insjöar och Mälaren (sötvatten)

  • Zink - främst västkust men även ostkusten

  • Aluminium - ostkost

Kontrollera att anoden har god kontakt med den metall som ska skyddas. Det är lämpligt att ta bort det oxidskikt som har samlats på anodens yta, t.ex. med sandpapper. En bra tumregel är att byta ut anoden när 30% av anoden är utsliten. Anoder används i alla metalldelar under vattnet på en båt, t.ex. utombordsmotorer, traktionsanordningar, propelleraxlar, trimplattor och roder. Förutom universella anoder erbjuder vi på Motonet även modellspecifika anoder för båtmotorer och framdrivningssystem.

Roder

Har båten ett roder bör skicket kontrolleras noga inför säsongen. Kontrollera roderfästet, axeln och lagren. Anslutna slangar bör ha två slangklämmor för säkerhetsskull. Kontrollera även ventilernas funktion och smörj dem vid behov.

Åtgärder på en segelbåt

På en segelbåt behöver du inspektera riggen, dvs. mats, bom och tillhörande beslag och linor. Kontroller mast, mastfot och infästningspunkter för att lokaliser eventuella skador. Skicket på lyftanordningar och justeringslinor bör också gås igenom för att undvika att de går sönder mitt under säsongen.

Kontrollera även kablarnas, låsens, utlösarnas och vinscharnas skick. Smörj och rengör beslag och vinschar vid behov. Mast och bom bör tvättas och behandlas med ett skyddande medel. Kontrollera också seglens skick och ta hjälp av en segelmakare om de behöver service.

Bottenmålning

Skydda båtens botten med en antifoulingfärg. Antifoulingfärg är färg som appliceras på båtens botten för att förhindra påväxt av alger, havstulpaner och andra organismer. Påväxt på båtens botten ökar bränsleförbrukningen och sänker hastigheten. Det rekommenderas att ett nytt lager bottenfärg appliceras varje år i början av båtsäsongen för att upprätthålla ett tillräckligt skydd mot påväxt.

Användning av antifoulingfärger är endast tillåten i marina områden. För insjöar finns särskilda biocidfria bottenskyddsfärger.

Båtmotorunderhåll

Kontrollera motorns skick och serva den vid behov. De flesta tar hand om motorunderhållet på hösten inför vinterförvaringen, men om du missade en höstservicen är det bäst att göra den på våren. Det finns skillnader mellan olika motorer, så när du planerar underhåll är det en bra idé att ta fram din motormanual och kontrollera din motors specifika underhållsinstruktioner och vilka smörjmedel som rekommenderas.

Underhåll av båtmotorer omfattar byte av motorolja och filter, byte av växellådsolja, byte av bränslefilter och visuell inspektion av remmarna. Det är också en bra idé att kontrollera och rengöra termostaten och tändstiften. På våren bör säsongsmotorvätskan tappas ur från motorn före sjösättning av båten för att undvika att den rinner ut och förorenar vatttnet.

Hos Motonet hittar du de verktyg, servicedelar och smörjmedel du behöver för att göra din båt redo för sjösättning. Vi utvecklar ständigt tillgängligheten av originalreservdelar i våra varuhus och online. Hitta rätt reservdelar för din motor i fordonssökningen online eller fråga personalen i våra varuhus om hjälp.

Reservdelar för över 700 olika fordon
Sök efter reservdelar
EUS

Servade du inte din utombordsmotor efter förra säsongen?

Oroa dig inte, du kan likväl göra det på våren innan båtsäsongen börjar. Små utombordsmotorer är vanliga i fritidsbåtar, fiskebåtar och som hjälpmotorer i segelbåtar. Underhåll av utombordsmotorer är lätt att göra själv hemma. Det lönar sig att serva utombordsmotorn årligen för att säkerställa att den fungerar korrekt och tillförlitligt. På så sätt förlänger du motorns livslängd med flera år.

Då motorerna varierar från modell till modell behöver du kontrollera manualen för just din motormodell för mer detaljerad information om hur den ska servas.

Batteriladdning

Under säsongsförvaringen är det viktigt att hålla batterierna laddade. För att vara på säkra sidan är det ändå en bra idé att ladda upp batteriet och kontrollera skicket före sjösättning. Har batteriet tappat kapacitet och inte går att ladda upp ordentligt är det dags för ett nytt.

Båtens utrustning

Båtens yttre säger en hel del om dess skicka, om delarna ser intakta rena ut är de förmodlingen det. Var lite extra uppmärksam på båtens beslag och vilket skick de är i. Att låta besiktiga sin båt är ett bra sätt att säkerställa att den är i gott skick. Checklistan som gås igenom vid en besiktning är en bra utgångspunkt för vårunderhållet så att inget missas eller glöms bort.

Att säkerhetsutrustningen är på plats och intakt ska kontrolleras inför varje resa. Kontrollera flytvästarna, livbojen och nödljuset och byt ut dessa i god tid om de börjar tappa sin funktionalitet.

Gå igenom dina nödsignalanordningar. Kontrollera t ex att nödraketer har förvarats på en torr plats under vintern och kontrollera att bäst-före inte har passerat. Kontrollera också att förbandslådan är i gott skick och fyll på vid behov.

Kontrollera också brandsläckarens skick och glöm inte att serva den enligt instruktion på släckaren. Besiktningsintervallet för brandsläckare i båtar är ett år. Kontrollera även att brandvarnaren fungerar och byt ut batteriet vid behov.

Kontrollera båtens elektronik och annan utrustning

Kontrollera skicket på båtens elutrustning, elektronik och kommunikationsutrustning. Vintern kan förstöra elektroniska komponenter och få anslutningar att oxidera. Var noga med att kontrollera att navigationsljusen fungerar. Kontrollera också skicket på eventuella gasanordningar på båten.

Gå igenom tampar, förtöjningslinor och ankare innan du sjösätter. Till exempel kan förtöjningslinor ha spruckit under den kalla säsongen. Det är också en bra idé att kontrollera navigationsutrustningens skick, t.ex. åldern på sjökorten så att dessa fortsatt är aktuella.