Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Utrustning för vintervandring

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2024-01-19.

(Uppdaterad 2024-01-19)

Att vandra och övernatta i naturen även på vintern kan vara helt fantastiskt så länge du har rätt utrustning och rätt kläder anpassade efter temperatur och väderförhållanden. Vandringskläder- och skor av hög kvalitet kommer hålla dig torr och varm när du befinner dig i rörelse och ett lämpligt tält, sovsäck och liggunderlag kommer ge dig en god natts sömn.

Var förberedd på väderförändringar

Vid val av kläder och skor för vandringen bör du också tänka på att det vid plötsliga väderomslag ofta inte är lätt att snabbt hitta eller sätta upp skydd när man rör sig i skog och mark. Vid fint och torrt väder är det bra att tänka på klädernas andningsförmåga så att tröjan inte blir genomblöt av svett redan vid den första backen och så att man inte blir förkyld vid rastplatsen.

Om det blåser upp till storm är det viktigt att ha regn- och vindtäta kläder med sigsom du snabbt kan dra på dig ovanpå din övriga utrustning. Det är också en bra idé att bära kläder i flera lager så att du enkelt kanklä på eller av när situationen kräver det. Vi skulle vilja föreslå ett plagg som snabbt avdunstar fukt mot huden som underställ, ett värmande lager som ett termolager eller en väst ovanpå och en skaljacka som skyddar dig mot vinden.

Rätt skor är ett måste när du är ute och vandrar. Välj vattentäta vandringsskor eller kängor som är lämpliga även för den mest krävande terrängen, har en tillräckligt hård sula och fotledsstöd samt är vattentäta. När du väljer storlek bör du tänka på att det ibland kan behövas ett andra lager strumpor eller termiska innersulor.

När du funderar på vad du ska packa med dig bör du naturligtvis alltid ha i åtanke att du ska kunna bära allt själv under hela vandringen. Så oavsett om du köper en stor, tyngre ryggsäck eller en lättare dagryggsäck är ergonomiskt utformad bärutrustning med rätt spännen och justeringsmöjligheter viktiga aspekter att ha med i beräkningen vid ditt köp.

Campingutrustning för en behagligare vistelse

Oavsett om du är barn eller vuxen är övernattningar i naturen en minnesvärd upplevelse. Att hitta en bra tältplats är verkligen värt att investera lite tid i, om inte annat så för att det efter en god natts sömn är mycket trevligare att vakna upp och fortsätta äventyret och du har tillräckligt med energi för ytterligare dags vandring.

Utgångspunkten är ett tält som uppfyller kraven för den aktuella turen. Förutom antalet personer är det förhållandena som avgör behovet: höstklättraren i de södra delarna av landet och den tillfälliga övernattaren ute i naturen behöver inte nödvändigtvis investera i utrustning som klarar stormvindar som en polarforskare kan stöta på. Många av de lättaste tältmodellerna är idealiska för en kortare weekendcamping om väderförhållandena förblir skapliga.

När du är ute och rör på dig och förbrukar mycket energi är det viktigt att vila emellanåt och samla nya krafter. För att säkerställa en god natts sömn behövs en sovsäck som är anspasad efter väderförhållandena. Är det plusgrader ute behövs inte sovsäck som klarar -30 grader och kyliga nätter är inte behagliga i en tunn sovsäck anpassad för varma sommarnätter. Välj ut ett bra, anpassat liggunderlag och toppa med en skön campingkudde så kommer du sova gott!

Ät gott under vandringen

Utöver vila behöver vandraren ständigt fylla på kroppen med bränsle för att orka hålla fötterna i rörelse och verkligen kunna njuta av stunden i naturen. Mat och tillagningsattiraljer framtagna för vandring gör att du alltid har allt du behöver med dig och du slipper bära runt på onödigt tunga saker.

Frystorkad mat innehåller allt du behöver för en näringsrik och god måltid ute i det fria. Med ett brett utbud av olika smaker och innehåll att välja mellan kommer alla som ska med på färden kunna hitta sin favorit. Glöm inte att ta med tillräckligt mycket vatten så att det räcker både till matlagning och för att dricka.

Blodsocker och även humöret bör hållas på rätt nivå och där kan lite goda snacks och tilltugg komma väl till pass. Förutom de mer traditionella russinen och nötterna kan lite torkat kött i olika smaker samt snacks och proteinbars vara bra att packa ner i en lättåtkomlig ficka i ryggsäcken.