Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Håll båttrailern i toppskick

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-14.

(Uppdaterad 2023-07-18)

Båttrailern är en viktig utrustning för många båtägare, men den glöms ofta bort i samband med service på båten och den övriga båtutrustningen. För en lyckad båtsäsong är det minst lika viktigt att ta hand om trailern, speciellt om båten ofta transporteras med bil

Trailerns servicebehov och eventuella problem är vanligtvis inte relaterade till för flitig användning, utan beror oftast på att den står still mycket. Trailern belastas mest då båten förvaras på trailern över vintern och i samband med sjösättning och upptagning av båten.

Med en liten årlig service tar du hand om din trailer och säkerställer en bekymmersfri säsong, oavsett om den används regelbundet eller endast för förvaring och enstaka transporter. Kontrollera först att stommen inte har några större deformationer eller bucklor. Oroa dig inte över mindre rostskador i galvaniseringen, de är vanliga särskilt om släpvagnen ofta är i kontakt med saltvatten. De mindre skadorna kan du också enkelt fixa med zinkfärg.

Däcktrycket måste kontrolleras innan du lastar båten på trailern. Kontrollera rätt däcktryck, t.ex. från däcket eller instruktionsboken. Däckens mönsterdjup bör vara minst 1,6 mm eftersom alltför slitna däck både är olagligt och en säkerhetsrisk. Fiskare använder trailern även sent på hösten och då kan dubbdäck vara nödvändiga. Det rekommenderas inte att förvara båten på trailern, eftersom det sliter särskilt mycket på däcken och fjädringen. Istället är en båtbock det bästa alternativet för säsongförvaring av båten. Trailerns vanligaste problem är att bromsarna inte håller eller att de låser sig och de bör därför kontrolleras varje år. Vi rekommenderar också att tillsätta vaselin i bromsarnas fettnipplar och rengöra bromssystemets komponenter årligen.

Lagren i båttrailern utsätts för hårt slitage och bör också kontrolleras årligen. Det rekommenderas också att trailern inte backas så djupt ner att lagren hamnar under vatten, men det är ofta svårt att undvika. Lagren bör spännas åt eller bytas ut helt vid behov.

Kontrollera alltid kulkopplingen

Kontrollera att kulkopplingen inte sitter löst. Om den glappar bör den bytas ut direkt för att undvika olyckor. När du kopplar trailern till bilen ska du alltid komma ihåg att kontrollera att kulkopplingen är ordentligt låst i dragkroken genom att lyfta den för hand. Kom också ihåg att med jämna mellanrum försäkra att trailern är ordentligt fastlåst i bilen, och att dragkroken eller den externa kulkopplingen också är det. När trailern inte används rekommenderar vi att låsa den med ett kulkopplingslås som du hittar i Motonets sortiment.

OBS! En trailer eller husvagn med stabilisatorkoppling får inte kopplas till en smord dragkrok.

El och belysning

De elektriska delarna på trailern slits fort och det lönar sig att kontrollera dem i god tid innan man tar trailern i bruk inför säsongen. Du ska vara särskilt uppmärksam på eluttagens och lampornas skick. Stickpropparnas kontaktytor kan oxidera med tiden, vilket gör att lamporna inte fungerar som de ska, men stickproppen är som tur är lätt att byta ut mot en ny. Vid bytet rekommenderas det att koppla bort ledningarna från den gamla och ansluta dem till den nya en efter en. På så sätt behöver du inte gissa var varje ledning hör hemma. Kontakten ska också rengöras regelbundet med en kontaktspray för att avlägsna smuts och därigenom förlänga dess livslängd.

Belysningen och dess kablar slits också ut med tiden och kan behöva bytas ut. Bakljusen blir ofta utsatta för skador och om lampglaset går sönder lönar det sig nästan att byta ut hela bakljuset på en gång. Trådlösa LED-lampor fungerar bra som en tillfällig lösning ifall man inte vill förnya alla de trasiga ledningarna.

Hjulen ska rulla

Släpvagnens köl- och sidorullar samt stödhjul bör kontrolleras med jämna mellanrum. Köl- och sidorullarna spricker när de åldras, vilket leder till att de går sönder eller fastnar. Det är därför bra att de behandlas med vattenbaserat vaselin varje år så att de fungerar bra och länge.

I vårt sortiment hittar du ett brett utbud av olika köl- och sidorullar i olika material. Sortimentet omfattar bland annat högkvalitativa Stoltz-rullar, men även mer prisvärda alternativ i starkt polyuretan och plast. Om trailern används mycket är polyuteran det överlägset starkaste alternativet men om trailern används mer sällan räcker det med en kölrulle i plast.

En smart person använder vinsch!

Trailervinschar och spännband är de viktigaste tillbehören för säker användning av en trailer. Vinschens rörliga delar måste smörjas regelbundet med ett lämpligt fett, t.ex. vattenbaserad vaselin. Om din trailervinsch behöv förnyas har vi på Motonet ett sortiment av vinschar i olika storlekar och med olika funktioner. Fulton är en väldigt stark och pålitlig vinsch för dig som använder  trailern flitigt. Om vinschen används för sjösättning på våren och för upptagning på hösten, är MTX Automotive trailervinschen ett bra alternativ.

Efter vintern är det också en bra idé att kontrollera vinschlinans skick. Till exempel rekommenderar vi Carlmarks HMPE vinschrep som är ett extremt starkt och säkert alternativ till de traditionella vinschlinorna och repen. Vinschrepets brottstyrka är upp till 2500 kg.

Märk också att det är obligatoriskt att binda båten till trailern när du transporterar eller flyttar den. Trailervinschen ska inte användas som fastsättningsanordning, utan endast som hjälpmedel för sjösättning och upptagning. Lastlinorna är dock utmärkta för att fästa båten på en trailer och även de bör kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de är i gott skick. I Motonets sortiment hittar du lastlinornas elit, Quickloader-lastlinorna, vars innovativa funktioner som gör lastningen enkel och smidig.