Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Prasslar det oroväckande i hörnen? Ta del av Motonets tips för skadedjursbekämpning

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-12.

(Uppdaterad 2023-07-19)

När ska man börja med skadedjursbekämpning för att skydda sig mot möss och andra gnagare?

På hösten, när vädret blir kallare och det blir skralt om naturlig föda, söker sig skogsmöss och andra gnagare inomhus för värme, skydd och mat. Höstens intåg varierar naturligtvis från år till år, men det lönar sig att börja förbereda sig redan i september.

Vilka bekämpningsmetoder bör du prova innan du använder fällor eller beten?

En bra start är att hitta och blockera gnagarnas gångvägar. Du bör också ta med dig all din mat från sommarstugan när du lämnar den eller säkerställa att allt förvaras i till exempel plastburkar med lock. På så sätt lockas inte oönskade besökare till dem och maten håller även längre då den är skyddad från fukt. Mössens gångar är dock oftast på så besvärliga ställen att de är omöjliga att komma åt. Då kan det finnas behov att använda sig av starkare metoder, så som skrämmor, lockbeten och fällor.

Var ska lockbeten och fällor placeras?

Gnagarnas gångar och vägar inuti en byggnad är oftast lätta att upptäcka. De tenderar att röra sig där de har lite skydd, till exempel längs väggar och under möbler. Möss lämnar också oftast en stor mängd avföring efter sig, som underlättar för att hitta bra platser för placering av fällor och beten. Kom dock ihåg säkerheten - fällor och lockbeten måste alltid placeras utom räckhåll för barn och husdjur! Elektroniska musskrämmor täcker däremot områden upp till 50 kvadratmeter och är mycket enkla att använda: anslut bara skrämman direkt till ett eluttag.

Mössen tycks aldrig försvinna, inte ens efter bekämpning. Vad ska man då ta sig till?

En hybridstrategi fungerar bra på gnagare och det lönar sig att använda flera metoder samtidigt. Lockbeten och fällor på lämpliga platser kan kombineras med en skrämma för en effektivare bekämpning jämfört med att endast använda en metod. Det är viktigt att ta reda på lockbetets användningsområde: varma inomhusutrymmen, kalla utrymmen eller fuktiga utrymmen (till exempel källare).

Vilket lockbete fungerar bäst?

Spannmålsbete är lämpligt för uppvärmda utrymmen, till exempel villor, radhus och sommarstugor.

Pastabete är lämpligt för både uppvärmda och ouppvärmda utrymmen, till exempel villor, sommarstugor och skjul.

Blockbete är lämpligt för ouppvärmda utrymmen som bastu och källare.

Vad gör jag med de gnagare som fångas?

Möss och andra gnagare kan läggas med vanligt blandavfall men överblivet lockbete ska sorteras som farligt avfall.