Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Robotgräsklippare

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2024-05-15.

(Uppdaterad 2024-05-15)

Hur väljer jag rätt gräsklippare till min trädgård?

Är en robotgräsklippare ett bra alternativ för min trädgård och vilken ska jag i så fall välja? När du ska välja rätt gräsklippare finns det fler saker än bara gräsklipparens angivna ytkapacitet att ha i beaktande.

Valet av gräsklippare beror på storleken på gräsmattan som ska klippas, typen av trädgård, lutningen och användarens preferenser när det gäller hur klipparen ska användas. Att börja med att utgå från trädgårdens storlek är klokt och ett bra sätt att begränsa lämpliga alternativ. Om du inte säkert vet hur stor din tomt är är det en bra idé att mäta upp gräsmattan med hjälp av t ex Google Maps eller uppgifter från Lantmäteriet. När du mäter bör du försöka definiera det område som ska klippas, och utesluta områden som är bebyggda som t ex hus, garage och asfalterade eller grusade områden.

Den totala längden på din tomtgräns ger dig en uppfattning om hur mycket begränsningskabel som behöver dras för att avgränsa klippområdet. Köp dock lite extra för att slippa en extra tur till butiken om du räknat fel.

Tomtens utformning kan innebära utmaningar för en robotgräsklippare. Har du en väldigt kuperad tomt bör du vara noga med att kontrollera den maximala lutningsvinkeln som anges i manualen för klipparen.

Trädgårdar som består av olika sektioner är mer komplexa för gräsklipparen att hantera än enkla gräsmattor. Övergångar mellan olika områden kräver planering och noggrann installation av kablar. Vissa modeller av robotgräsklippare erbjuder också möjligheten att avgränsa de områden som ska klippas med hjälp av GPS och en mobilapp, vilket minskar eller eliminerar behovet av en begränsningskabel.

Det är inte svårt att installera en robotgräsklippare

Det är enkelt att själv installera en robotgräsklippare. Börja med att välja en lämplig placering för laddstationen. När du väljer plats för laddstationen bör du kontrollera om det står några sepcifika riktlinjer i manualen för klipparen samt tomtens form och placering av eluttag.

När laddstationens placering har valts kan klippområdet avgränsas med hjälp av en begränsningskabel. Kabeln kan ytmonteras eller installeras i ett grävt dike. Diket är lätt att gräva med hjälp av en trimmer eller kantskärare. Mer information om installation av begränsningskabeln finns i bruksanvisningen som medföljer gräsklipparen.

Hur felsöker jag om något går fel?

Kabeltestaren är ett snabbt och enkelt verktyg som hjälper dig att identifiera en trasig kabel, vilket gör det enkelt att reparera ett eventuellt kabelbrott. Boundary Wire Repair Kit, som köps separat, innehåller alla tillbehör som behövs för att reparera en skadad eller trasig kabelsektion.

Underhåll av din robotgräsklippare

Robotgräsklipparen och laddningsstationen bör rengöras regelbundet för att bibehålla sin funktion. Det är enkelt att rengöra gräsklipparen och det krävs inga specialverktyg. Stäng av gräsklipparen och vänd den upp och ner. Ta bort gräsrester för hand och använd sedan en diskborste för att ta bort mindre klipprester. Vissa gräsklippare tål rinnande vatten, vilket innebär att de även kan rengöras med en trädgårdsslang. Kontrollera bruksanvisningen innan.

Koppla ur laddstationen inann du börjar rengöra den. Rengör stationen från löst skräp och torka av ytan med en fuktig trasa. Om laddstationen tål rinnande vatten kan du även tvätta den med en trädgårdsslang. Det är lämpligt att ha ett tak för att skydda laddstationen och gräsklipparen från regn.

Precis som på traditionella gräsklippare slits knivarna på robotgräsklippare ut under användning. Det finns reservknivar att köpa som passar olika gräsklippare och det är enkelt och går snabbt att byta ut dem.