Motonet logo
Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Medlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köpMedlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köp
Alla artiklar

Kapa, klyv och stapla ved

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2024-03-04.

(Uppdaterad 2024-03-20)

Den bästa tiden att förbereda sig inför nästa kalla säsong som kan kräva extra uppvärmning är genom att förbereda ved under vårvintern. I praktiken är bästa tiden från mars till april. I den här artikeln ger vi dig tips som vi tror kommer underlätta arbetet!

Det är en bra idé att planera din vedtillverkning med hänsyn tagen efter de skiftande årstiderna i vårt avlånga land. Det är en god idé att hugga de kubbar som ska bli brasved tidigt på våren så att torkningen kan ske under de torra, varma sommarmånaderna.

De enkla verktygen som underlättar arbetet är en elektrisk eller bensindriven motorsåg, en sågbock och en klyvyxa av god kvalitet.

Verktyg för tillverkning av ved

Ta fram ved med hjälp av en yxa

I rätt händer är en yxa det snabbaste och mest effektiva handredskapet för att göra ved. Välj storlek på yxan utefter vad som passar för dig. En bredbladig hackyxa fungerar bra för att klyva större stockar och för allmän vedtillverkning. Den traditionella universalyxan är utmärkt för att hugga mindre stockar och enklare brasved och tunnare tändved. Glöm inte att hålla yxan och andra verktyg vassa!

Säkerhetsutrustning

När du hugger ved är det viktigt att tänka på säkerheten. När större stockar ska klyvas kan det vara lämpligt att använda kilar. Tänk då på att det kan vara riskfyllt att slå stål mot stål då stålflisor kan lossna och skada t ex ögon så var noga med att använda skyddglasögon och skyddshandskar. Behöver du flytta stora stockar eller träd kan du använda en presenning för att dra stockarna för att skona din rygg.

Vedförvaring

Ved måste torka ordentligt innan den kan användas. Ved som kluvits torkar lättare än okluven då barken hindrar ved från att torka. Torr ved kommer inte ruttna eller mögla och är lättare att elda med. Stapla veden i en stapel på en torr och dränerad plats, gärna på ett litet avstånd från marken. Om vedstaplen ska täckas måste det finnas ventilation, även torr ved kan förstöras om den packas för tätt under en presenning.