Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Utrustning för höstens utflykter

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-30.

(Uppdaterad 2023-07-18)

Den krispiga och färgglada hösten är en utmärkt tid för vandring, så länge du har rätt utrustning och rätt redskap. Vandringskläder, skor och utrustning av bra kvalitet håller dig torr och varm under vandringen, medan ett lämpligt tält, sovsäck och inte minst ett liggunderlag för en god natts sömn håller dig säker och bekväm om du bestämmer dig för att övernatta i vildmarken.

Var förberedd på väderväxlingar

Vid val av kläder och skor bör weekendvandrare också tänka på att det vid plötsliga väderomslag ofta inte är lätt att snabbt hitta eller sätta upp skydd när man rör sig i terrängen. Vid fint och torrt väder är det bra att tänka på klädernas andningsförmåga, så att tröjan inte blir genomblöt av svett redan vid den första backen och så att man inte blir förkyld vid rastplatsen.

När det blåser upp till storm är det viktigt att ha regn- och vindtäta kläder med sig så att du snabbt kan dra på dig dem ovanpå din övriga utrustning. Det är också en bra idé att bära flera olika lager kläder, så att du enkelt kan lägga till eller ta av kläder när situationen kräver det. Med andra ord bör du ha ett funktionsplagg som snabbt avdunstar fukt mot huden som underställ, ett värmande lager som ett termolager eller en väst ovanpå det och en skaljacka som skyddar dig mot till exempel vind.

Rätt skor är ett måste när du är ute och vandrar. Välj vattentäta vandringsskor eller kängor som är lämpliga även för den mest krävande terrängen och som har en tillräckligt styv sula och fotledsstöd. När du väljer storlek bör du tänka på att det ibland kan vara nödvändigt med dubbla lager strumpor eller termiska innersulor.

När du funderar på vad du ska packa bör du naturligtvis alltid ha i åtanke att du ska kunna bära allt själv under hela vandringen, oavsett vad du väljer att packa. Så oavsett om du köper en tyngre ryggsäck eller en lättare dagryggsäck är ergonomiskt utformad bärutrustning med rätt spännings- och justeringsmöjligheter ett oumbärligt köp.

Tälta i skog och mark

Oavsett om du är barn eller vuxen är övernattningar i vildmarken några av de mest minnesvärda höjdpunkterna under en vandring. Att hitta en bra plats att sova på och ett bra övernattningsställe är verkligen värt att investera tid i, om inte annat för att en god natts sömn gör det mycket bekvämare att vakna upp till en ny dag och fortsätta äventyret, och ger dig tillräckligt med energi för en längre dags vandring.

Utgångspunkten är ett tält som är utformat för rätt behov. Förutom antalet personer är det förhållandena som avgör behovet: höstklättraren i södra Sverige och den tillfälliga övernattaren i terrängen bör inte investera i utrustning som klarar de stormvindar som en polarforskare kan möta. Många av de lättaste tältmodellerna är idealiska för t.ex. weekendcamping, om väderförhållandena förblir milda.

Att vila spelar alltid en viktig roll när du rör dig och förbrukar mycket energi. Välj sovsäck efter väderförhållandena. I höstens plusgrader behöver du inte en sovsäck för -30 grader, medan kyliga nätter inte blir särskilt bekväma i den lättaste festivalsovsäcken. Välj ett lämpligt liggunderlag under sovsäcken och toppa det hela med en skön campingkudde så är du redo för en god natts sömn!

Ett välsmakande mellanmål under vandringen

Förutom att vila behöver en vandrare ständigt fylla på med bränsle för att hålla fötterna igång och verkligen kunna njuta av resan. Mat- och kokutrustning som är utformad för vandring säkerställer att du alltid har allt du behöver med dig, samtidigt som du inte behöver bära med dig onödigt mycket. Ett praktiskt stormkök med gasol eller flis räddar dagen när du inte har någon annan värmekälla till hands.

Färdiga, näringsrika frystorkade måltider ger allt du behöver för en måltidspaus. Med ett brett utbud av ingredienser och smaker att välja mellan kan alla vandrare hitta sin favorit. Och naturligtvis behövs alltid vatten för matlagning, så ta hänsyn till det eller planera i förväg när du planerar din måltidspaus.

Utöver goda luncher och middagar bör vandraren hålla blodsockret och humöret på rätt nivå med en mängd olika snacks. Förutom de traditionella russinen och nötterna är det en bra idé att stoppa ner några torkade köttbitar med olika smaker och snacks eller proteinbars i en lättåtkomlig ficka.