Motonet logo
Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Tillbaka i garagetTillbaka i garaget
Alla artiklar

Motonets bästa tips för båtens höstservice!

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-14.

(Uppdaterad 2023-09-05)

När båtsäsongen börjar närma sig sitt slut är det dags att planera för att ta upp båten och utföra höstens nödvändiga underhåll. En noggrann höstservice är väldigt viktig för att hålla båten i toppskick. Det är också värt att göra det lilla extra då det belönar båtägaren på våren när det är dags att förbereda båten för nästa säsong.

Våta och kalla förhållanden kan orsaka förödelse för en ounderhållen båt och dess utrustning. Du bör uppmärksamma och vara extra noga med följande saker när du utför höstservicen.

Förberedelser inför dockningen

Vissa saker är bäst att göra medan båten fortfarande ligger vid kajen. Större föremål, t.ex. madrasser och sittkuddar, är lättare att ta bort vid bryggan innan du tar upp båten. Det kan lätt bildas mögel på utrustning som blir kvar ombord och det är därför bäst att förvara extra utrustning i ett varmt utrymme över vintern.

Hamnarnas dockningstjänster är ofta överbelastade under höstmånaderna så om du vill använda dig av en dockningstjänst lönar det sig att boka den i god tid.

Om du använder en egen trailer ska trailerns skick kontrolleras i god tid innan du tar upp båten. Till exempel slits trailerns vinschar och rullar fort och de måste vara i gott skick före du tar upp båten för att undvika skador och olyckor. När båten transporteras bör den vara säkert fastspänd i trailern med tillräckligt breda och starka spännband.

Om du förvarar båten på en båtbock, se då till att bocken du använder också är i gott skick. Kontrollera också att båtbocken står på en stadig yta och att den inte kan sjunka ner i marken. Bocken är bra att justera till en sådan vinkel att båtens akter är lite lägre ner än fören, så att regn- och smältvatten kan rinna av däcket. Uppmärksamma också båtbockens ben. Belastningen från båten måste fördelas jämnt mellan benen för att undvika inbuktningar i skrovet.

Vid lyft och förflyttning av båten ska du alltid komma ihåg din säkerhet. Det finns alltid en stor risk för olyckor när man lyfter båtar och master, så det är viktigt att vara försiktig, säkra fästen och lyftet samt se till att ingen runt omkring utsätts för fara.

Noggrann tvätt och rengöring lönar sig

Tvätt av båten bör göras direkt efter att den lyfts upp från vattnet. Till detta rekommenderar vi en högtryckstvätt. Smutsen på båtens botten lossnar enklare så länge den fortfarade är blöt. Att få bort havstulpaner från bottnen av båten kan vara lite krångligt, men det finns effektiva rengöringsprodukter som gör det enklare. Det bildas också ofta ett gulaktigt område vid båtens vattenlinje, men även den avlägsnas effektivt med ett lämpligt rengöringsmedel.

Båtens insida bör också städas noggrant. Vi rekommenderar att dammsuga och torka ytorna ordentligt eftersom det fort växer mögel från kvarlämnad smuts och fukt. En avfuktare kan också vara bra att ha inne i båten över vintern. Avfuktaren bör kontrolleras med jämna mellanrum.

Motorservice på hösten förbereder båten för kommande säsong

Höstens motorservice omfattar byte av motorolja, växellådans olja och filter, samt att kontrollera motorns allmänna skick. Under säsongen kan vatten ha blandats i växellådsoljan. Det är viktigt att få bort vattnet eftersom som finns kvar i växellådan kan leda till att den går sönder under vintern. Det underlättar att tömma ut motoroljan om motorn är varm. En oljesugpump är ett utmärkt verktyg för att avlägsna olja.

Tips för byte av olja i växellådan

Växellådorna i utombordare och drev arbetar under svåra förhållanden i vattnet. Växellådsoljan bör därför bytas årligen, helst på hösten efter att båten har lyfts upp, ifall vatten har trängt in i växellådshuset under säsongen. Om vatten har hamnat in i växellådan är det lämpligt att låta en en auktoriserad serviceverkstad kontrollera dess skick. Vatten i växellådan kan orsaka fel i lagren eller skada växellådan om det fryser

1. Öppna de övre och nedre skruvarna på växellådan och töm den gamla oljan i en tom behållare. Oljan rinner ut ganska långsamt så låt den rinna i lugn och ro.

2. Kontrollera kvaliteten på den olja som töms ut. Om det har hamnat vatten i oljan kommer vattnet rinna ut innan oljan. Om vatten har blandats med oljan har oljan fått en mjölkaktig färg. Ett stort antal metallpartiklar kan tyda på onormalt slitage i växellådan och då bör då kontrolleras hos en auktoriserad serviceverkstad.

3. Byt ut tätningsringarna för påfyllningslockets skruvar. Tätningarna bör bytas ut vid varje oljebyte så att vatten inte kan ta sig in i växellådan.

4.Fyll växellådan med ny olja. Oljan säljs antingen på tub, från vilken den direkt kan pressas in i växellådan, eller på flaska, från vilken oljan kan pumpas in i växellådan. Den nya oljan fylls på från det nedre påfyllningshålet och fylls tills olja kommer ut från det övre hålet.

5. . Ta loss pumpen eller tuben och stäng snabbt öppningarna i växellådan så att oljan inte rinner ut. Torka runt påfyllningshålen med en trasa och återvinn den använda oljan på rätt sätt

Källa: Brunswick Marine

I samband med servicen ska motorn spolas med färskvatten för att avlägsna eventuellt havsvatten från systemet och förhindra korrosion. Glykol ska köras i kylsystemet för att skydda motorn från att frysa. Det är också bra att sätta glykol i båtens andra system som behöver skyddas mot frysning, till exempel vatten- och toalettsystem.

Bränsletanken bör också fyllas inför vintern. Detta gör att ingen kondens kan bildas i tanken. Ett tillsatsämne kan vara bra att hälla i tillsammans med bränslet i tanken för att förlänga förvaringstiden, i dieselbränsle förhindrar tillsatsämnet att alger bildas.

Ett ordentligt skydd skyddar båten från vinterstormarna

För att skydda båten från vintervädret bör du täcka den ordentligt, men ändå säkerställa att det finns luftcirkulation under överdraget. Se till att överdraget och dess stödram tål det varierande vintervädret. Snön belastar strukturerna förvånansvärt mycket så det är viktigt att snön kan falla av överdraget. Kom också ihåg båtens ventilation genom att öppna alla luckor och ventilationsventiler. Tillräcklig ventilation håller båten fräsch och förhindrar mögeltillväxt på de olika ytorna. Under vintern är det en bra idé att titta till båten ibland och ta bort eventuell snö från överdraget. Om batterierna lämnas kvar i båten över vintern är det bra att ladda dem då och då eller använda en underhållsladdare.

Skydda båten mot stöld

Om det finns risk för oinbjudna gäster under vintern är det bra att ta med sig all värdefull utrustning från båten och låsa utrymmen, utrustning och motorn om möjligt. Propellrar brukar också intressera tjuvar.

Du hittar allt du behöver för höstens båtservice i våra Motonet varuhus eller online. Tveka inte att be vår kunniga personal om hjälp för att hitta rätt produkter!