Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Välj rätt högtryckstvätt efter användningsområde

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-12.

(Uppdaterad 2024-03-11)

Högtryckstvättens tvättkraft och index för rengöringshastighet

Högtryckstvättens vattenvolym indikerar hur många liter vatten den kan spruta på ytan som ska tvättas under en timme. Högtryckstvättens maximala tryck visar hur högt tryck den kan spruta vatten med. Båda dessa faktorer har en betydande inverkan på den tid det tar att tvätta och på tvättresultatet. Det spelar inte någon roll att vattenkapaciteten är stor om vattnet kommer ut med dåligt tryck, och tvärtom - ett högt tryck genererar inte en bra tvättprestanda om det inte kommer tillräckligt med vatten.

En del högtryckstvättillverkare anger ett så kallat tvättprestandaindex för rengöringshastighet på sina högtryckstvättar. Detta index tar inte bara hänsyn till den maximala mängden vatten och tryck som produceras av högtryckstvätten, utan också utformningen av tvättens munstycke. Tvätteffektivitetsindexet anger således hur många kvadratmeter som tvättmaskinen kan tvätta per timme.

Användningsområde

Ska högtryckstvätten användas varje vecka till att tvätta bilen eller båten, eller ska den användas då och då i hemmet? Tvättkraften påverkar markant hur lång tid varje tvätt tar. Smuts som grott in lossnar bättre med en högeffektiv högtryckstvätt än med en lågeffektiv. Kom också ihåg att du med en större högtryckstvätt kan göra både större och mindre arbeten, men med en mindre högtryckstvätt kan du inte göra arbeten som kräver större kapacitet. Om högtryckstvätten kommer användas aktivt och i många olika slags arbeten i varierande storlek, t.ex. tvätt av terrassen, bilen eller båten, så är det säkrast att välja en så kraftfull maskin som möjligt. Till vanliga arbeten runt hemmet, som tvätt av utemöbler eller markstenar, räcker en maskin med mindre kraft. Om du i stället behöver en portabel högtryckstvätt, som inte kräver strömkabel och som används för små tvättarbeten, så är en batteridriven högtryckstvätt det rätta valet.

Användarvänlighet

Beroende på modell kan högtryckstvättar vara utrustade med en rad olika funktioner.

En användbar och miljövänlig funktion är en självsugande pump som används för att hämta vatten ur en regnvattenstunna eller en sjö. Observera att de flesta högtryckstvättar behöver ett separat filter för uppsugning och en slang för vattnet och att dessa oftast inte ingår i standardutrustningen.

Tryckslangen har också olika längd, förstärkning, böjbarhet och olika kopplingssätt beroende på högtrycktvätts modell. På modeller är tryckslangen fäst så att den kan rotera fritt i sin koppling vilket förhindrar problem ifall slangen vrids om under användning eller förvarning.

Slangvindan underlättar arbetet genom att du kan använda dig av just den längd på slangen som du behöver. Efter användning är det enkelt att rulla upp slangen med veven, och högtryckstvätten tar så inte lika mycket plats under förvaringen.

Förvaringens enkelhet påverkas av högtryckstvättens storlek och andra egenskaper. En kompakt högtryckstvätt har fördelen att kunna förvaras i ett litet och trångt utrymme. Ett teleskophandtag sparar också på dyrbar plats, då det går att skjutas in i enheten.

Praktiska tillbehör

Användbara tillbehör ökar användningsområdet för din högtryckstvätt och gör det ännu enklare att arbeta med den. Med rätt tillbehör sparar du dyrbar tid och får mer tid över till annat.

Skummunstycke. Med ett skummunstycke/tvättmedelsskummare applicerar du snabbt och enkelt tvättmedlet över ytan som ska tvättas. Det är ett användbart tillbehör för många olika behov för alla högtryckstvättägare. Skummaren gör det enkelt att applicera tvättmedlet praktiskt taget oavsett användningsområde. För tvätt av terrassen, utemöblerna eller andra enkla ytor kan du använda t.ex. tallsåpa. För bilar och andra fordon kan du enkelt sprida ut både skummande förtvätt och det faktiska tvättmedlet med skummunstycket. Tvätten är då både effektiv och varsam för den känsliga billacken.

Terrasstvätt. Terrasser och andra jämna ytor, horisontella som vertikala, blir busenkla att rengöra med en terrasstvätt. Terrasstvätten förbättrar högtryckstvättens index för rengöringshastighet och jobbet blir klart dubbelt så snabbt än när man tvättar traditionellt.

Rörrengöringsslang. Rörrengöringsslangen är gjord för att förenkla rengöringen av rännor under vår- och höststädningen, utan att du ska behöva klättra upp på taket. Med den kan du också rensa avlopp både inom- och utomhus. I änden av slangen finns bakåtvända munstycken som både skjuter slangen in i röret och sköljer rent det. Allt du behöver göra själv är att trycka på handtaget och se till att slangen kan passera i röret hinderfritt.

Teleskopiskt förlängningsskaft. Med ett teleskopiskt förlängningsskaft tvättar du enkelt rent ditt hus eller en annan fastighets fasader och fönster. Kombinerar man teleskopsarmen med en tvättborste blir den också ett utmärkt tillbehör för tvätt av större fordon som husvagnar eller till och med lastbilar.

Tvättmedel och rengöringsprodukter

Rätt tvättmedel för rätt uppgift garanterar en lyckad tvätt.

Fordonstvätt Du får det bästa och mest lackvänliga resultatet vid bil- och fordonstvätt om du tvättar bilen i minst fyra steg.

Förtvätt: Förtvätt anses av många vara det viktigaste steget när det gäller skonsam biltvätt. Vanligtvis sprutas förtvättmedlet nerifrån och upp på ytan som ska tvättas, vilket maximerar förtvättens inverkan. Med ett bra skummunstycke får du till ett långvarigt skum som lossar den värsta smutsen från ytan innan själva mekaniska tvätten.

Fälgtvätt: Som känt brukar fälgarna vara smutsiga efter vintern av bromsdamm och flygrost. Fälgtvätt går enkelt med en flygrostlösare som ändrar färg till rött när den kommer i kontakt med metall. Färgskiftet är tecken på att medlet kan sköljas bort från ytan.

Mekanisk tvätt: Efter förtvätten är det dags för den själva mekaniska tvätten. Tvättmedlet sprids på ytan som ska tvättas antingen med ett skummunstycke eller, om den först blandats i en hink, med ett tvättredskap. Du kan använda bl.a. en tvätthandske, biltvättsvamp eller biltvättborste. Tvätta hela fordonet och skölj av innan tvättmedlet hinner torka på ytan. Om det fortfarande finns mycket olje- eller tjärrester kvar på lacken efter tvätten kan de avlägsnas med ett avfettningsmedel.

Torkning: När fordonet är avsköljt kan det torkas med ett redskap ämnat för jobbet. Bland dessa har du mikrofiberdukar, sämskskinn och våtskrapor.

Vaxning/lackskydd: Med en högklassig vaxning eller annat lackskydd skyddar du fordonets lack, och ger samtidigt ditt arbete en glänsande finish. En högklassig vaxning/lackskydd underlättar också nästa tvätt så pass att endast en underhållstvätt räcker.

Hemmets tvättbehov: I Motonets sortiment hittar du tvättmedel för alla olika användningsområden rutnom i hemmet. Du får bästa resultatet genom att välja rätt tvättmedel för jobbet. Terrassen och utemöbler rengörs bäst med trätvätt medan markstenar och stenplattor rengörs bäst med stentvätt.