Motonet logo
Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Medlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köpMedlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köp
Alla artiklar

Gäddfiske på hösten

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2023-11-13.

(Uppdaterad 2023-11-13)

Ett nytt sätt att få gäddan på kroken: utforska djupet

Gäddan är en intressant och spännande fisk både att äta och att fånga. Gädda finns i många vatten i vårt avlånga land och med lite tur har man chans att få ett ansenligt rovdjur att hugga på betet.

Hur går man då tillväga om man vill fånga gäddan i den djupare delen av vattnet? För många gäddfiskare är fiske i grunda vatten och i runt vassen välbekanta aktiviteter och en vanlig syn men vad kan då man göra om man inte hittar fisken eller om det är trångt med andra fiskare i vassen vid strantkanten?

Du kan fånga en stor fisk även om det är mer än 3 meter vatten under båten. Detta bygger på personlig övertygelse och tillit till var fisken håller hus. Så det traditionella fisket i grunda vassar och vikar kan ge vika när det kommer till sökandet efter den riktigt stora fisken.

Populära rullar & linor för gäddfiske

Mer än bara att gömma sig i vassen

Hur placerar man sig då i de djupa vassarna? Det finns många sätt att göra detta på, men först och främst är det värt att förstå hur djupet utvecklas utåt från vassen. Om det till exempel är 3 meter vatten bredvid vassen kan det lätt vara 6-8 meter under båten. Det stora misstaget här är att fokusera på att fiska precis vid kanten av vassen. I grunda vikar kan gäddor lätt befinna sig i ett skydd, dvs. en vass eller en referenspunkt, men på djupare vatten är det lättare för fisken att söka skydd helt enkelt på grund av den kortare simsträckan på djupare vatten.

Det är därför ett misstag att enbart koncentrera sig på kanten av vassbältet, även om detta också kan ge fisk. Banken bakom vassbädden, som i detta exempel ligger på cirka 5 meters djup, lockar ofta till sig mycket betesfisk i hela vattenskiktet, så det är också troligt att gäddor kommer att befinna sig på samma rev.

Börja på tillräckligt långt avstånd

Kasta långt och kör inte över fisken! Låt betet täcka så många djupvariationer som möjligt mellan kanten och båten.  När du fiskar i stora vatten ska du komma ihåg att avstånden mellan betet och fisken nästan alltid är större än på grunt vatten. Detta medför sina egna utmaningar för simningen.

När vattenskiktet är högt är det naturligt att tänka sig att gäddan inte så lätt tar ett bete som simmar under den, men att "bytesfisken" som antingen är framför eller ovanför den lättare kommer i gäddans siktlinje. Aktiva gäddor på dessa platser fångas sällan på botten. Den ligger ofta i mellandjupt vatten. Ibland är till och med ett bete som simmar strax under ytan det mest effektiva även om det finns gott om vatten under.

Djupet på fiskens simningen kan inte generaliseras och varierar ofta. Ibland när det är dåligt med napp är det bäst att leta på botten, men när fisken är aktiv fungerar det ofta med ett bete som simmar strax under ytan. Det lönar sig alltså att experimentera och vara öppen för variation. Varje dag har sin egen kod som måste knäckas om du vill ha bra resultat. Naturligtvis blir det lättare att knäcka koden när du har kunskap om några knep att falla tillbaka på.

Populära beten för gäddfiske

Simma lugnt

Tålamod och att låta betet simma långsamt är nyckeln till framgång. När avstånden ökar blir det svårare för gäddan att upptäcka det erbjudna betet. I det fallet ger en långsam simning fisken större möjlighet att fatta beslute om att ta betet från ett längre avstånd.

Samtidigt kan man göra en liten generalisering om att storleken på betet bör vara stort så även större fiskar blir motiverad att hämta det från ett längre avstånd. Strike Pro Pig Shad 23 cm är ett bra exempel på ett sådant bete. Dess simning flyttar en relativt stor mängd vatten ur vägen även vid en mycket långsam simning och väcker på så viss gäddans rovlystnad. 

Nuförtiden används ofta stora "jiggar" som till exempel Hanko Gummi och Westin Bull Teez Shadtail för ett långsamt fiske efter stora gäddor. För att få dessa beten till det önskade fiskedjupet krävs ofta extra vikt. Päronsänke och catherinsänke är de vanligaste alternativen. Päronsänket är kanske den enklaste av dessa att använda. Placera päronsänket i beteslåset, helst under fästöglan. Börja så lätt som möjligt och arbeta dig upp till tyngre när situationen kräver det. Ju tjockare lina och ju mer vind och ström, desto mer vikt behöver du. På samma sätt, när fisken inte nappar bra, behövs vikt för att få betet att simma tillräckligt djupt. Även om du använder extra vikt, glöm inte vikten av att simma långsamt!

Strike Pro Buster Jerkbait

Westin Bull Teez Shadtail

Strike Pro Buster Swim Jerkbait

Strike Pro Pig Shad jiggar för gädda

Ansvarsfull hantering av fisk

När en stor gädda fångas under dessa förhållanden är den sällan illa krokad. Ofta är fisken tydligt besluten att äta, och då sitter betet riktigt djupt in i gommen. Det krävs dock vaksamhet från fiskaren då kasten ofta är mycket brutala på grund av det högre momentet.

Kom ihåg att hantera fisken på rätt sätt. Avlägsna helst betet utanför båten eller på en fuktad återutsättningsmatta. Barblesskrokar är tuffa, greppet förbättras och krokarna kan tas bort mycket enklare och med mindre skador på fisken, även på djupet.

Självförtroende och tålamod är nyckeln till framgång när du ger dig ut för att fånga storgäddan.

Håvar, väskor och andra tillbehör