Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Guide för cykelunderhåll

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2023-08-14.

(Uppdaterad 2024-04-04)

Du bör kontrollera och serva din cykel både på våren innan cykelsäsongen drar igång och på hösten när det är dags att ställa undan cykeln – om du nu inte råkar vara en så inbiten cyklist att din cykel är i rörelse året runt!

Cykeln ska inte ställas in i förrådet för vinterförvaring när den är smutsig då smuts som fastnat på cykeln kommer att härda under tid. Med ett ordentligt höstunderhåll av cykeln kommer du igång mycket fortare med cykligen när vårsäsongen väl börjar närma sig. Men om du skippade underhållet av din cykel i slutet av säsongen behöver du inte oroa dig – här få du tipsen och de rätta produkterna du behöver för att få jobbet gjort.

Regelbundet underhåll lönar sig alltid eftersom det kan bli onödigt dyrt samt även i vissa fall utgöra en trafiksäkerhetsrisk om du inte håller din cykel i bra skick. Det är värt att ta hand om cykeln under hela säsongen, men det är extra viktigt att rengöra den när den inte ska användas under en längre period.

Det är viktigt att rengöra och underhålla alla rörliga delar. En dåligt underhållen cykel ökar riskerna i trafiken. Smuts och sand orsakar korrosion på bland annat bromsvajrar. En sliten vajer kan då fungera dåligt och till och med gå sönder vid inbromsning.

NYHETER i butiken - rengöringsprodukter från Muc-Off

Muc-Off Urban Step 1 All Over Cleaner

Ett biologiskt nedbrytbart cykelrengöringsmedel som effektivt avlägsnar sand, olja, rester efter insekter och lera.

  • Effektivt för alla ytor på cykeln

  • Skonsamt mot tätningar, bromsbelägg och andra cykeldelar

  • Praktisk sprayflaska på 0,5 l

Regöringskemikalier för underhåll av din cykel

Verktyg och tillbehör för underhåll av din cykel

Våra bästa tips för underhåll av din cykel

1. Det bästa materialet att använda för att rengöra din cykels olika delar är tyg. Gör trasor av en gammal tröja, handduk eller lakan.

2. Smuts, gammal olja och fett går inte att få bort med bara vatten och avtorkning. Har det fastnat sand i smutsen kan det orsaka repor på din cykel om du inte först löser upp smutsen. Om din cykel är väldigt smutsig bör du använda ett speciellt rengöringsmedel eller en spray för att rengöra den.

3.  Fett och smuts som lossnar från cykeln kan smutsa ner miljön, så se till att skydda tvättområdet väl. Det smidigaste sättet är att ta ut cykeln och skydda marken under genom att lägga ut ett gammalt lakan, en kartong, lite tidningspapper eller annat material som sedan kan återvinnas på ett miljövänligt sätt.

4. Applicera fett och oljor endast på torra ytor. Rörliga delar på cykeln bör smörjas eller oljas cykeln ställs undan för säsongen men endast efter att de har rengjorts och torkats noggrant.

5. Den bästa platsen att förvara en cykel är inomhus. Om detta inte är möjligt bör du skydda cykeln från regn och snö på vintern med ett vattentätt tyg eller ett skyddsöverdrag. Inomhus bör cykeln inte täckas över även om förvaringsutrymmet är kallare eller fuktigare än normala inomhusförhållanden.

6. De bästa låsen för att skydda din cykel mot stöld är U-lås, vikbara lås och tjocka kedjor. Lås fast cykelramen i en fast konstruktion. Om du vill kan du också ta bort och låsa framhjulet.

Glöm inte att kontrollera dina däck

Motonet har ett brett sortiment av cykeldäck för alla typer av väderförhållanden om dina däck har blivit för slitna och måste bytas ut.