Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Alla artiklar

Biltvätt och vaxning

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-12.

(Uppdaterad 2024-03-25)

Biltvätt

Välj en plats och en tid då bilen inte står i direkt solljus för att undvika att tvättmedlet torkar fast på bilens yta. Spraya förtvätts- eller lösningsmedel på bilens torra yta nerifrån och upp, låt verka i några minuter och skölj av. Börja med att skölja bilens smutsigaste delar (normalt bilens nedre delar) och fortsätt uppåt, skölj sedan hela bilen uppifrån och ner. Att skölja bilen först är väldigt viktigt för att undvika att större smutspartiklar på ytan repar bilen.

Förtvätt är det viktigaste steget när du tvättar din bil. Syftet är att avlägsna så mycket gyttja och smuts som möjligt för att förhindra mikrorepor under handtvättsfasen. Den mest effektiva förtvätten görs med högtryckstvätt och skumspruta, men en högtrycksflaska med skummunstycke kan också användas. Förtvätten appliceras nerifrån och upp så att medlet verkar längst på bilens smutsigaste nedre kanter. Tvättmedlet bör vara både vaxsäkert och effektivt. 

Kärcher K7 Compact är en kraftfull högtryckstvätt för aktivt hemmabruk

Den långlivade och vattenkylda induktionsmotorn är ekonomisk och effektiv i relation till sin energibrukning, och dessutom har den låg ljudnivå. Den väger mindre än en luftkyld motor, vilket gör högtryckstvätten lättare att hantera. Tillbehören har dessutom praktiska snabbfästen för enklare användning.

• 10 meter Premium Flex-tryckslang

• Tryckslangsanslutning med AntiTwist-lager som förhindrar att slangen vrids

• Prestation: 60 m²/h

Fler tillbehör för biltvätt hittar du här, Bilvårdstillbehör Biltvätt och -vaxning

Handtvätt utförs med hjälp av två hinkar med smutsavskiljare. I den ena hinken blöter du tvätthandsken och i den andra sköljer du av den. Återigen är syftet att undvika att sand och grus överförs tillbaka till bilens lackyta. Tvätten utförs uppifrån och ner. Efter tvätten torkas den rena bilen med en mjuk mikrofiberduk. Glöm inte att putsa dörrspringorna och instegslisterna. Bilens lackyta bör också alltid behandlas med järnborttagare innan den vaxas eller ytbehandlas.

Dosera tvättmedlet enligt anvisningarna så att det bildas tillräckligt med skum så att svampen glider bättre. Börja från taket och arbeta neråt, tvätta ett område i taget med breda cirkelrörelser. Skölj alltid efter att du tvättat ett område för att förhindra att tvättmedlet torkar fast på ytan och använd rikligt med vatten. Tvätta vindrutan med glasrengöringsmedel, skölj med vatten och torka med en våtskrapa. Efter tvätten kan du behandla vindrutan med en glasbeläggning som förhindrar att smuts och insekter fastnar på den.

Korrek Pro High Foam Schampo

För att tvätta bilens yttre ytor. Bilschampot är ett rikligt skummande, citrusdoftande tvättmedelskoncentrat och kan också användas med högtryckstvättens skumspruta. Schampot kan användas för upprepade tvättar.

·         Rikligt skummande tvättmedelskoncentrat

·         Schampot är biologiskt nedbrytbart och pH-neutralt

·         Schampot är skonsamt mot vaxade och lackerade ytor

Att torka bilen är också ett mycket viktigt steg som många glömmer. Droppar som blir kvar på bilens yta skapar en linseffekt som gör att solljuset lämnar blekta märken i lackytan. Dessutom lämnar hårt och kalkhaltigt vatten lätt märken på lackytan. Använd en silikonskrapa för att torka bilen, den skadar inte ytan och avlägsnar mycket vatten på en gång. Avsluta med sämskinn för ett torrt slutresultat. Om du ska vaxa bilen efter tvätten lönar det sig att torka alla mellanrum och springor med sämskinnets kant så att vaxet inte späds ut av rinnande vatten.

Dukar och appikatorer

Fälgarna tvättas under förtvätten som görs före handtvätten. Bromsdamm kräver mekanisk rengöring med ett lämpligt rengöringsmedel, t.ex. järnborttagningsmedel eller fälgrengöring. Vilket rengöringsredskap som är bäst beror också på fälgmodellen: en tvätthandske är bra för större ytor, medan trånga mellanrum kräver en fälgborste. Fälgarna bör också torkas och behandlas för ett bra slutresultat.

Tvätta de sköljda fälgarna med fälgrengöring och en svamp eller fälgborste, skölj och torka sedan noggrant.

Fälgtvätt och järnborttagning

Mattornas rengöring börjar med noggrann dammsugning för att avlägsna grus och sand. Rengöring av gummimattor är enkelt: allt du behöver är rengöringsmedel, en borste och vatten. Slutresultatet är belönande när de gråa och slitna mattorna har fått tillbaka sin ursprungliga färg. Kom också ihåg att gummimattor inte får behandlas med ämnen som gör dem hala under förarens fötter. Tygmattor samlar mer smuts och måste därför tvättas intensivare. De kan antingen tvättas med en våtdammsugare eller en högtryckstvätt och med hänsyn till mattornas skick och tjocklek kan en borste användas. Tjocka tygmattor tar lång tid att torka så det är bäst att tvätta dem när du har tid att låta de torka under lång tid.

Bilvaxning

Behandla eller polera. Med rätt verktyg är vaxning ett enkelt sätt att hålla bilens lack fin och ge ditt gamla fordon ett glänsande utseende. Välj vax beroende på bilens ålder och lackytans skick, till exempel om din bil är mycket repig eller solblekt kan det vara bäst att behandla den med ett lätt slipande medel.

Spana in videon här nedan som visar enkelt det är att använda Korrek Pro TFC Ceramic Wax.

Välj en plats och tidpunkt där bilen inte står i direkt solljus. Börja med att tvätta och torka bilen noggrant eftersom att vaxa en smutsig bil lätt repar lacken. Med en tryckluftskompressor eller en dammsugares blåsfunktion får du även de minsta springorna torra. Läs noga vaxets instruktioner för applicering och polering. Oftast är det en bra idé att dela upp områden i mindre delar, till exempel motorhuven, taket, varje dörr och stänkskärm, och behandla alla en i taget.

Vaxet appliceras i en cirkelrörelse och avslutas med långa drag. Var särskilt uppmärksam på plastytor eftersom de är känsliga för blekning och använd ett specialvax avsett för svarta plastlister eftersom vanligt vax lätt gör dem gråa. Gnugga noggrant men inte hårt. När vaxet har fått verka enligt anvisningarna poleras bilen med en mjuk mikrofiberduk. Se också till att putsa bort vaxrester från dekorativa märken, listkanter och lucköppningar med t.ex. en tandborste.

Det är också en bra idé att vaxa fälgarna med några tvättars mellanrum för lättare rengöring i framtiden och för att hålla dem blanka. 

Att rengöra vindrutan på våren handlar om trafiksäkerhet. Damm och fett samlas på insidan och en saltskorpa formas på utsidan, dessa försämrar sikten särskilt i starkt solljus. Det viktigaste är en mikrofiberduk för fönster som inte luddar eller lämnar ränder.

Fler produkter för för biltvätt hittar du här:

Tvätt- och vårdmedel för bilklädsel och Gummivårdmedel och däckglans