Motonet logo
Varuhus

Logga in
Logga in
Varukorg
Till kassan
Medlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köpMedlemskampanj - upp till 150 kr rabatt på ditt köp
Alla artiklar

Smarta lösningar för energibesparing

Författare:

Motonet-teamet

Publicerad: 2022-09-30.

(Uppdaterad 2023-08-11)

Med stigande energipriser vill vi alla se över ha bättre koll på vår egna energikonsumtion och våra konsumtionsmönster. Med bara några smarta val kan du spara en hel del pengar om året. Vi vet vad vi pratar om då vi själva har vidtagit åtgärder i Motonet-varuhusen genom att bland annat minska på belysningen och sänka inomhustemperaturen.

Sprakande ved

Med oförutsägbara elpriser vänder sig många till den traditionella uppvärmningsmetoden, nämligen veden. Torr ved som eldas på rätt sätt är en effektiv värmekälla och med några smarta knep får man ut även mer från den.

Cirkulera värmen med en kaminfläkt

Den oscillerande kaminfläkten är faktiskt en mycket enkel manick: placera den bara på en lämplig värmekälla, så som en kamin eller vedspis, och låt fysikens lagar ta hand om resten. Värmeenergin får kaminfläktens blad att rotera och de fördelar effektivt värmen ut i hela rummet. Du behöver alltså varken el eller batteri.

Håll koll även när du inte är hemma

Du kan styra rumstemperaturen även på distans. Du kan till exempel enkelt styra värmen i ditt hemmakontor via Wi-Fi och justera värmen enligt dina önskemål och behov. Att kunna höja och sänka värmen på distans i sommarstugan hjälper dig att på ett enkelt sätt kunna anpassa värme efter väderlek och inte behöva elda för kråkorna.

Aggregatet hjälper dig att vara förberedd vid avbrott

Smarta uttag som styrs via wi-fi gör det enkelt att övervaka och styra elförbrukningen för olika enheter. I värsta fall, till exempel under ett strömavbrott, kan ett extra aggregatet sköta elförsörjningen till de mest viktiga apparaterna.

Inspektera och täta före uppvärmning

Förutom energieffektiva värmekällor kan upptäckt och reparation av potentiella värmeläckage spara pengar i längden. En temperatursensor hjälper dig att hitta eventuella värmeläckage så du kan planera för eventuella åtgärder. Även utan sensor är det lätt att se om till exempel dörrarnas eller fönstrens tätningar inte är på plats.

Välj rätt tjocklek och profil på tätningslisten

Det går snabbt och enkelt att fixa läckande springor själv med moderna, självhäftande tätningslister, som är tillverkade specifikt för detta syfte. Uretanskum är till stor hjälp när du upptäcker ett läckage till exempel under en tröskel eller mellan dörrkarmen och väggen.