Elbilsguide
Författare:
Motonet-teamet
Publicerad: 2022-09-12.
(Uppdaterad 2023-07-19)
Allt fler väljer en fullelektrisk bil eller hybridbil när de byter bil. Särskilt när det gäller tjänstebilar gör eldrift stora framsteg, och nästan hälften av de nya tjänstebilarna är laddningsbara (mars 2022). Handeln med begagnade hybrid- och elbilar växer också.
Vi har sammanställt en praktisk guide som hjälper dig att snabbt få grepp om de viktigaste begreppen och metoderna kring elbilar.
Bara el eller hybrid?
Vanligtvis är den första frågan vilken drivkraft man vill att bilen använder: Har du valt eller kommer du att välja en hybrid som kombinerar flera kraftkällor eller en fullelektrisk bil utan förbränningsmotor? Här är natuligtvis användningen av bilen den avgörande faktorn.
För vissa bilister räcker det med en kort stadsresa för att klara sig helt på el, medan andra behöver ett fordon för långa resor i områden där det är svårt att hitta laddstationer. I sådana fall är en hybrid oftast det bästa alternativet.
Laddstationen gör jobbet
Du bör alltid ladda din elbil vid en laddstation avsedd för elbilar. Många bensinmackar, arbetsplatser och köpcentrum har redan stationer, men av praktiska skäl väljer många människor också att ladda sin elbil hemma eller vid sin fritidsbostad.
En ordentlig laddstation för elbilar gör jobbet snabbt och säkert eftersom den kan hantera den ström som krävs för laddning mycket bättre än ett vanligt eluttag i hemmet, och är dessutom utrustad med en jordfelsbrytare. Ett vanligt eluttag rekommenderas endast för tillfällig användning när en lämplig laddstation inte finns tillgänglig, inte t.ex. för laddning över natten.
Mode, type, va?!
Det är lätt att bli förvirrad över laddningsmetoderna och de olika anslutningarna för laddkablar i el- och hybridbilar. Här är en snabb introduktion till deras värld:
Laddningsmetod 1 (Mode 1) är laddningsmetoden för små fullelektriska eller elektriskt assisterade fordon som elcyklar, elmopeder och elscootrar.
Laddningsmetod 2 (Mode 2) är laddningsmetoden för tillfällig laddning av fordonet. I dessa fall används t.ex. den reseladdare som följde med bilen och som kan anslutas till ett vanligt vägguttag.
Laddningsmetod 3 (Mode 3) är den huvudsakliga laddningsmetoden för elfordon. Denna laddningsmetod använder en stationär laddare för laddning av ett elfordon. De flesta offentliga laddstationer för elfordon är utformade för Mode 3-laddning. En laddkabel ansluts mellan elfordonet och laddstationen, där kabelns ände mot laddstationen alltid är en typ 2-kontakt (ibland kallad "Mennekes"-kontakt) och änden mot bilen antingen är en Type 2- eller Type 1-kontakt, beroende på bilmodell.
Laddningsmetod 4 (Mode 4) är en snabbladdningsmetod för fordon. Vissa offentliga laddstationer är av denna typ, men det bör noteras att denna typ av laddning inte är lämplig för alla elfordon.
Anlita alltid ett proffs för att göra jobbet
Motorvärmaruttag eller andra hushållsuttag finns ofta lättillgängligt vid de flesta hem men de är inte lämpliga för långvarig laddning och ger inte tillräckligt stor effekt, speciellt för fullelektriska bilar, på grund av dess tekniska begränsningar. Med en officiell laddstation för elfordon kan du däremot ladda säkert hemma och dessutom med mer effekt. Laddningseffekten som kan uppnås hemma beror också på effekten och typen av laddare i bilen (1-, 2- eller 3-stegsladdare).
Nästan alla elbilar har en inbyggd laddare som omvandlar växelström till likström och matar in den i bilens batteri. De inbyggda laddarna i bilar sträcker sig i allmänhet från en 1-stegs 3,6 kW-laddare till en 3-stegs 22 kW-laddare.
Om du tänker instrallera en laddstation hemma, rekommenderar vi alltid att du kontaktar en elektriker för installationen. Du kan enkelt köpa en laddstation från ett Motonet-varuhus eller vår webbutik, men det finns så många variabler som är inblandade i att få den att fungera, t.ex. belastningsmotståndet i ditt hems elnät, att en elektrikers kunskaper är nödvändiga för dessa uppgifter.
Även om inte alla laddstationer kräver en elektriker för att ansluta enheten, bör hela elsystemet i ditt hem, inklusive säkringar och uttag, kontrolleras av en auktoriserad elektriker. På så sätt undviker du obehagliga överraskningar som överhettningsrisker och den situationen då du en lördagskväll värmer bastun, laddar bilen och bakar kanelbullar i samma veva, och så blir hela huset mörkt.
Naturligtvis kan du alltid ladda din egen bil vid Motonets laddningsstationer som finns intill Motonet-varuhus. Samtidigt kan du ställa fler frågor om elbilar vid Motonet snabbservice eller när du tar din bil till en Motonet verkstad för service.